het Brein
Voedsel voor uw hersenpan | breinstel@gmail.com | 0486 / 68 66 19

Aanbod - Theater


Kommer en kolder, slapstick en diepgang, rauwheid en emotie: 'het Brein' zoekt de extremen op, speelt met filosofie, muziek en dans en laat iedereen die houdt van origineel, jong gedurfd theater niet onberoerd.


Wordt verwacht
Tussen Schaduw en Zon


** EEN POËTISCH-MUZIKALE VOORSTELLING [gratis] **

De liefde is puur, de liefde is prachtig.
De liefde is pijn, soms twijfelachtig.
Twijfelen tussen licht en donker, op zoek naar de bron.
Op zoek naar een weg tussen Schaduw en Zon.

In november verschanst Evelyne Janssens (het Brein) zich op de zolder van La Ville Perdue, om haar toevlucht te zoeken tot de eenvoud. Om terug te gaan naar de bron. Om zich met niets meer dan een piano en een handvol woorden over te geven aan het koppige avontuur van de liefde.
Een voorstelling over toewijding, volharding en commitment.

** GRATIS TOEGANG **

Concept & Spel: Evelyne Janssens

Speeldata: 7, 14, 16 & 25 november 2019 (20h, La Ville Perdue, cafe 't postje, korenmarkt 22, Gent)


Gerealiseerde voorstellingen
The W1MANshow


In december 2015 lanceerde Evelyne Janssens haar eerste "W1MAN Show", een one-man show waarin ze 8 verschillende personages vertolkte en het publiek verbaasde met muziek, dans en theater. In 2018 maakte ze een remake en gooide daar stand-up comedy bij.  In 2019 wil ze met deze derde en volledig nieuwe W1MAN Show naar eigen zeggen het publiek "finaal van zijn sokken blazen" , en heeft ze maar één doel voor ogen: iedereen die het maar horen en zien wil laten proeven van de spetters en de sprankels in het leven, u laten bulderen van het lachen en schudden van geluk.  Deze "W1MAN Show - derde keer goeie keer" wordt voor Janssens (en hopelijk voor u ook) hét gebeuren van het jaar, één grote doos vol theater, comedy, muziek, dans, performance en verrukte magie, 90 minuten lang.

Concept & Spel: Evelyne Janssens

Speeldata: 14 & 15 juni 2019 (20u, Scala Theater, Gent)Tomà - De zottin en haar discipel (herneming)


“Tomá” was het allereerste stuk dat ‘het Brein’ in 2014 op de wereld losliet, en meteen ook één van de succesvolste. Na drie volle zalen in Aalst en Gent, ging het voor hernemingen naar Leuven en dan terug naar Gent. In 2015 en 2017 volgden nog hernemingen, het publiek kon er maar niet genoeg van krijgen. En nu, vijf jaar na de allereerste voorstelling, spelen we “Tomá” in april nog twee keer opnieuw, voor iedereen die het gemist mocht hebben, of zich nog eens volledig van zijn stuk wil laten brengen...

Tomá vertelt het verhaal van een onschuldige jongen die zich door een dubieuze lerares laat inwijden in het verleidingsspel tussen mannen en vrouwen, maar langzaamaan beseft dat zijn lerares zelf niet de meest betrouwbare is als het op liefde aankomt... Een tragikomisch stuk over het verleggen van grenzen en het omarmen van waanzin. Prettig gestoord!

Bekijk hier onze trailer, en de reacties

Speeldata: 26 april (20u), 28 april (15u) – Theater Tinnenpot (Tinnenpotstraat 21, Gent)
Afzonderling


In "Afzonderling" maken we kennis met Marianne, een jonge vrouw op zoek naar antwoorden. Daarvoor klopt ze aan bij een verroeste kluizenaar, die echter niets van haar wil weten. Tussen de twee ontspint zich langzaam een sinister spel van vertrouwen, wantrouwen, aantrekking, afstoting en overgave.

Opvoeringen: vrijdag 11, zaterdag 12 januari vrijdag 15, zaterdag 16 Februari om 20.00 U; Tinnenpot Gent
Je oma


Drie kleindochters zijn door hun moeder achtergelaten met hun demente grootmoeder. Niemand heeft echt zin om voor haar te zorgen, en de meisjes kibbelen onderling over de zin en zinloosheid van het in leven houden van de oude vrouw.

Opvoeringen: vrijdag 25/01 om 20u, zondag 27/01 om 15u, vrijdag 01/02 om 20u, zaterdag 02/02 om 20u; Theaterplatform Scala Gent

't Spijkerstuk


Café ’t Spijker gaf het Brein carte blanche om ‘ne keer iets te doen’ in hun bruine kroeg, het Brein besloot het publiek de kans te geven voor een paar uur een authentieke caféavond mee te beleven en zich vrij tussen de acteurs te begeven… U gratis aangeboden door ’t Spijker!

Tekst en regie: Evelyne Janssens & Manon Soberon

Opvoeringen: maandag 11, dinsdag 12 woensdag 13 Februari om 20.00U; 't Spijker Gent (Pensmarkt 3)
The Phantom of the Scala


In samenwerking met Theaterplatform Scala schreef het Brein een dramatisch griezelsprookje, waarin heden en verleden elkaar kruisen onder begeleiding van bekende en minder bekende aria’s.

Opvoeringen: november-december 2017; Theaterplatform Scala Gent


Tomá - de zottin en haar discipel


Dit stuk, dat de vuurdoop vormde voor 'het Brein' in de theaterwereld en meteen een bescheiden succes genoemd mocht worden, werd in totaal 5 keer opgevoerd in het najaar van 2014 en voorjaar van 2015 in Aalst, Leuven en Gent.

Tomá vertelt het verhaal van een onschuldige jongen die zich door een dubieuze lerares laat inwijden in het verleidingsspel tussen mannen en vrouwen, maar langzaamaan beseft dat zijn lerares zelf niet de meest betrouwbare is als het op liefde aankomt... Een tragikomisch stuk over het verleggen van grenzen en het omarmen van waanzin. Prettig gestoord!

Opvoeringen: september 2014 (Aalst), oktober 2014 (Arca Gent), november 2014 (Tinnenpot Gent), februari 2015 (Leuven & Gent), februari 2017 (Scala Gent)
De Wereld van Sofie


In juni 2008 studeerden Angke Wullus, Lien De Rouck en Evelyne Janssens samen af met een zelfgeschreven stuk aan de toneelacademie van Sint-Lievens-Houtem. Nu, 7 jaar later, nemen ze hun tekst opnieuw onder handen.

Evelyne heeft plaatsgenomen in de regiestoel en Hyacintha Gentils neemt haar rol over. In dit muzikaal teksttheater gaan drie jonge vrouwen op zoek naar een manier om het verstrijken van de tijd te omzeilen, waardoor ze in één uur tijd proberen zowel de wereld te redden, hun begrafenis te regelen, zich steendood te vervelen, al hun frustraties te uiten als met zichzelf in het reine te komen.

‘De Wereld van Sofie’ is een vrolijke meditatie over de tijd en het leven, geschreven door een filosofe, dj, linguïste en sociaal werkster. Deze samenwerking resulteerde enerzijds in een stuk dat voorzien is van de nodige zelfrelativering en humor, en anderzijds bruist van energie en onbestemde geestdrift.

Opvoeringen: 30 april en 4 mei 2016; Tinnenpot Gent


MariPoSa


Na het succes van "Tomá" was de druk hoog, maar 'het Brein' slaagde er na lang zwoegen en verschillende identiteitscrisissen dan toch in een nieuw stuk te schrijven. Daarbij liet ze zich inspireren door de cultfilm 'Possession' van Andrzej Zulawski; het zal dan ook niet verbazen dat het stuk zelf van begin tot eind een stormachtige crisis is, waarin het om vrouw-zijn, eenzaamheid en waanzin gaat.

"MariPoSa" betekent "vlinder" in het Spaans, en dat is dan ook waar Amandine, het hoofdpersonage, zichzelf wanhopig in probeert te transformeren. Maar kan een monster een vlinder worden? Manon Soberon besloot moedig de hoofdrol te delen met Evelyne Janssens, Ilan Daneels nam de mannelijke hoofdrol voor zijn rekening, en van Jom Tien Van mogen we het betere danswerk verwachten.

Tekst en regie: Evelyne Janssens

Opvoeringen: 19, 20 en 16 februari 2016; Theaterplatform Scala Gent


The W1MAN Show


Deze ‘one man show’, waarin muziek, dans, voordracht, performance en poëzie in één wervelende storm voorbijrazen, zoekt de grenzen op tussen kommer en kolder, overmoed en bescheidenheid, folie en megalomanie. Gastvrouw van dienst Evelyne Janssens stelt zichzelf de vraag: hoeveel kan één vrouw op haar schouders torsen? Met deze voorstelling lijkt ze “alles” te willen antwoorden; actrice Manon Soberon en performer Mikel Mugica proberen wat weerwerk te bieden tegen zoveel grootheidswaan.

Just take a seat, they’re always free. In this theatre that I call my soul, I always play the starring role. Welcome to The W1MAN Show.

Concept en spel: Evelyne Janssens
Starring: Manon Soberon, Mikel Mugica

Opvoeringen:
11 december 2015; CC Centrale Gent
12 december 2015; Tinnenpot Gent

Copyright © het Brein 2018